Bioetanol – bra eller ikke?

VG Nett melder i dag om at Honda har laget verdens første motorsykkel som går på bioetanol. Dette er jo stilig! Det er viktig og bra at vi prøver ut alternative drivstoffer! Men er bioetanol “svaret”?

Det tror jeg nok ikke. Bioetanol er klimanøytralt i forhold til utslipp av CO2. Hvorvidt det er positivt at man må dyrke fram planter til dette formålet er diskutabelt. Disse åkrene kunne vært brukt til matproduksjon i stedet. I tillegg kommer det at bioetanolen må transporteres ofte over hele verden. Det må også tas med i regnestykket. Nå er Brasil (som er det landet som får denne sykkelen) et av de landene som produserer mest bioetanol. Det er nok derfor Honda velger Brasil for å prøve ut denne sykkelen først.

Stilig?
Stilig? Litt lik CBF Hornet!

Er det et marked for dette? Ja, det ville jeg tro!

2 comments

  1. Det er fristende å kalle deg tett i pappen, men jeg skal unnlate å gjøre det. Selv om argumentene dine stinker heftig.
    1) Hvorfor mener du det er ille at en del av Brasils sukkerrør benyttes til fremstilling av bioetanol, altså drivstoff? Hele prosessen er “selvgående” ved at de delene av planten som ikke benyttes direkte til etanolproduksjonen benyttes som innsatsfaktor i andre deler av produksjonen. F.eks oppvaring.

    2) Brasil benytter 80% av etanolen som produseres i sin egen kjøretøyinfrastruktur. Brasil er altså ikke avhengig av innkjøp av, som regel, kostbar fossil olje fra bla Norge. De resterende 20% av etanol eksporteres til andre land med skip. Altså, den mest energieffektive metoden å frakte gods (og drivstoff på). Spørsmålet til deg er dermed; Hva er galt med å ha gjort seg uavhengig av fossil olje som rike land selger? Og Hva er galt med drivstoffeksport til andre deler av verden pr skip?

    3) Dersom du mener at det ikke er forsvarlig å benytte sukkerrør i etanolproduksjon, fordi det heller burde dyrkes planter til direkte matformål, regner jeg med du engasjerer deg stort i debatten rundt kaffe, te, narkotikaproduksjon, bomullsplantasjer for klesproduksjon som alt strengt tatt er unødvendig. Jeg unnlater å gå inn på kjøtt/vegetardiskusjonen. Tar det for gitt at du er en av dem som henger regelmessig på gatekjøkken. Den siste antagelsen utledet av bloggen din.

  2. @Dabba
    Først og fremst, takk for kommentar! Og dersom du leser innlegget mitt to ganger til vil du se at jeg er positiv til alternativt drivstoff, deriblant bioetanol. Jeg mener bare at ikke alle skal gå over til boietanol, det ville skapt andre problemer.

    Jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine selv om jeg er “tett i pappen”!

    1) Det er ikke negativt at det benyttes sukkerroer til bioetanolproduksjon. Det som er negativt er at produksjonen av sukkerroer kan fort ta over for noe annet. Bønder kan satse på dette da det gir mer penger i kassa, mens det kan gjøre livet dårligere for andre (dårligere tilgang på mat/dyrere mat). I tillegg kommer det faktum at for å produsere sukkerroer hugges det ned store skogområder (regnskog).

    2) Dersom du leser innlegget noen ganger til ser du at jeg sier nettopp at Brasil er en stor produsent av bioetanol og at det dermed er smart å satse på dette der. Her i Norge ville situasjonen vært en annen. Selv om frakt med skip er energieffektivt slipper det unektelig ut CO2 det også. Jeg er klar over at det fortsatt vill være en “gevinst”, men den er mindre. I tillegg kommer altså det at dersom flere går over til bioetanol vil det måtte produseres mer sukkeroer, dette kan igjen gå utover livskvaliteten hos mange.

    3) Jeg henger ikke på gatekjøkken. Tror kanskje jeg var på gatekjøkken en gang i 2002, men er usikker. Hvordan leste du deg fram til det? Debatt rundt narkotikaproduksjon? Jeg er mot narkotika, uansett. Kaffe/te? Jeg prøver å benytte meg av “Fair trade” produkter og klarer det temmelig bra. Bomull? Tja, en verden uten klær? Det er nå ikke slik at bomullsproduksjonen tar over store landområder slik sukkerroer _vil_ gjøre dersom alle benytter bioetanol.

    Det er mange som er enige med meg i at bioetanol ikke er “svaret”, men jeg mener altså at det er bra som et tillegg til fossilt brenstoff. Om du leser denne artikkelen vil du se en som uttaler seg kraftigere enn meg: http://tinyurl.com/bmxvlt. Jeg er ikke enig i alle hans argumenter! Bioetanol er bra enn så lenge, men vi må ikke godta det som “det nye drivstoffet”. Vi må fortsette forskning for å finne andre alternativer til olje. Selv har jeg størst tro på strøm.

    Til sist: Dersom du er en av de som kjører bioetanol så er det flott! Det er, som nevnt i innlegget, flott at noen benytter dette. Men du er sikkert enig i at ikke alle kan gå over til dette drivstoffet, det er da vi vil se en del problemer! Jeg bruker ikke bioetanol, men har lyst på en hybrid.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.