Barn på MC

VG fyller agurktiden med en interessant artikkel om MC. Det er nemlig ingen aldersgrense for barn på MC. At det ikke er noen aldersgrense er kanskje ikke så rart, men at det ikke er noen andre sikkerhetsregler enn at de skal ha på en godkjent hjelm er merkelig.

Selv har jeg to barn, eldste er 3 og et halvt år. Ingen sjanse for at hun sitter på med meg med det første! NMCU anbefaler at barna rekker ned til fothvilerne, dvs omtrent 7 års alderen. Korte turer og heldress er andre anbefalinger.

Hva synes dere? Personlig vil jeg nok ikke ta med barna bakpå før de er over 7 år gamle heller. Slik jeg ser det bør de kunne “forstå” trafikken bra nok til at de kan lese hva som skjer på sykkelen og forutse farlige situasjoner. Å sette noen fast alder for dette er nok vanskelig, det får være opp til den enkelte.


Oppdatert: VG har fulgt opp med en artikkel der Pål Anders Ul levålseter uttaler seg om barn på MC. Han ville ikke gjort det. Han føler seg mer utrygg på ringveien enn i Dakar-rallyet.

8 comments

  1. Kjørte motorsykkel selv inntil jeg ble fratatt førerkortet etter å ha holdt veldig for høy hastighet for et par ukers tid siden.

    Har også en sønn på 4.

    Ville aldri i verden drømt om å ha et barn på sykkelen, selv om jeg mener meg så “god” til å kjøre og reaksjonssterk at jeg tror jeg aldri kommer til å bli innblandet i en ulykke.

    Unntaket ville kanskje være i byen eller steder hvor fartsgrensen eller hastigheten er så lav at man ikke kommer opp i mer enn man kunne syklet i. Man er så dårlig beskyttet på en tohjuling, at et møte med bil vil fort kunne få et fatalt utfall. Om barnet ikke blir drept er sjansen stor for å få skader man kan merke resten av livet, og det hadde for meg vært veldig tungt å bære.

  2. Jeg har kjørt motorsykkel et helt liv og kan bekrefte at det er tull å ha barn som passasjer. Det er egentlig tull å ha en voksen passasjer også. Hele kjøregleden forsvinner. Det er slutt på den tiden man sjekket ryper med sukkel.
    Kortere turer på en skogsvei, eller rolig strøk i kosefart på “landet” kan godkjennes.

  3. Barn under 10 år bakpå motorsykkel synes jeg ingen ting om, hvis det ikke er ett sete som de festes i. Men det har jeg sett mange gode løsninger på. Barn i sidevogn synes jeg er helt greit, selv fra tidlig alder. Mange sidevogner har 0 problem med å ha ett barn og en voksen. Vel og merke her også med ett barnesete, eller “bilsele”. Men jeg er igjen “oppvokst” i sidevogn, og var vel føste gang med når jeg var rundt 1 år gammel, om ikke yngre.

  4. For meg er det en selvfølgelighet å kunne transportere sitt barn med et hvert lovelig kjøretøy, enten det er bil, MC, sykkel eller traktor. Selv om risikoen er større så er det fortsatt hysteri å forby dette. Ser man på statistikkene så er det mange ganger så mange barn som dør som myke traffikanter enn på mc, og antall syklister ligger kanskje 30% under døde motorsyklister – skal vi forby barn å sykle til skolen eller sitte bakpå mor sin sykkel? Hva med å stå på slalomski eller kjøre i en liten åpen veteranbil – Nye store SUV’er må vel være eneste lovlige kjøretøy?

    Når så er sagt mener jeg at man må sikre sitt barn så godt det lar seg gjøre, uansett kjøretøy. I bil blir det da barnesete, og på MC blir det; heldress med pads, støvler, hansker og en god hjelm – og om barnet er svært ungt, bør en også feste barnet til føreren med en sele om det skulle sovne. Et sete er en dårlig ide ettersom man da stropper barnet til en tung metallklump som man helst vil komme klar av i en ulykke. Å forby mc og barn er galt, men å ha lov om bilsete og ikke noen lov om bekledning er like galt.

    Gode foreldre tar ansvar når de har barn bakpå og tilpasser kjørestil og fart, de forsikrer seg om at bekledningen er god og at sykkelen er i tipp topp stand. Det er fult mulig å redusere riskoen for å bli utsatt for en ulykke med mange gangeren, enten den typen vanligvis forårsaket av andre, eller de forårsaket av en selv (50% av alle ulykker er utforkjøring). Og, om man likevel skulle være uheldig, så vil godt utstyr i go del ulykkestyper være en god redning.

  5. Mange bra innlegg her. Fint å se at folk bryr seg!

    Sidevogn er nok noe av det sikreste for et barn. Ellers har jeg hørt om seler som fester barnet til føreren (noen som vet hvor man får kjøpt slike?). Uansett hva man mener er det fint å se at man enes om at heldress, støvler, hansker og hjelm er minstekravet

    Noen aldersgrense blir nok galt, men jeg er ikke negativ til at det skal komme noen krav. Det er krav til hvordan man transporterer barn i bil, krav som går utover bruk av bilbelte. Dette kan vi også få på MC, krav som går utover bruk av hjelm.

  6. “Gammel” sak, men siden det er fredag natt og surfe tid så….

    Klassisk sak dette her, det er forskjell på hva som er lurt og bør anbefales og hva som skal forbys. Jeg ville ikke tatt med småunger på MC, men jeg vil ikke for by det. Vanskelig å forstå?
    Må alt en ikke anbefaler eller mener er dumt forbys? Nei sier jeg, vi har mer en nok lover og forbud i dette landet som det er.

    Selv tok jeg ikke “MC lappene” før ungene var i tenåra. Kjørt guttungen til skolen for noen år siden (videregående). Slapp’n av, tidlig vår, dro igang med sand under bakhjulet ved skolen hans. Tryna. Gutten (nå 22) har ikke tatt MC lappen! Snakker om hell i uhell!

  7. Prøver meg på en oppsummering:

    – Vi vil ikke ha noe forbud
    – Muligens positive til et utvidet regelverk (rekke ned til fothvilere, sikkerhetsutstyr osv)
    – Enhver må se an hva som er riktig, barnet må være “klar” for å sitte på

  8. Personlig kjører jeg Scooter(300cc).
    Ungen min på 7 år elsker å sitte på, da er dette jo snakk om kortere turer og ikke ut på motorveien. Neida, bare tøffe av gårde i 50-60km/t.

    Siden jeg kjører en scooter, og er 190 høy, har jeg en stor fordel, jeg har ungen mellom beina og armene, sitter godt fast der.
    Ungen sitter på salen med beina godt plantet.

    Nå kan det jo diskuteres om dette er rett, det sies jo at unger skal sitte bak, men i mine øyne er dette mye bedre av 2 store grunner.
    1: Jeg har god kontroll over ungen, kan ikke lene seg til siden, og oppfatter om ungen blir sliten raskt.

    2: Ungen kan faktisk se rett frem, og få med seg trafikkbildet, ja de er så våkne. “Nå må du bremse pappa, rødt lys”, “GRØNT LYS”. Sjekker til og med om jeg kjører for fort(eneste jeg ikke ser er speedometeret).

    Jeg må legge til at jeg har kjørt med ungen på scooter siden hun var 4, men da på utrafikkerte veier, så og si uten kryss.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.